Шоколадний фонтан
Шоколадний фонтан є набір каскадів висотою від 20 см до 1 метра, за якими циркулює гарячий шоколад. Перед запуском до нижньої ніші шоколадного фонтану кладуть необхідну кількість шоколаду. Під чашею приладу розташовується нагрівальний елемент, що підтримує температуру близько 60 ° С. При цій температурі шоколад перетворюється на рідкий стан. Розтоплений шоколад піднімається у верхню чашу, звідки каскадами стікає вниз, де температура знову доводиться до необхідної величини, і процес повторюється знову. Температура шоколаду, що стікає з каскадів, становить близько 40º С.
Шоколадний фонтан був винайдений канадською фірмою «Design & Realisation» у 1980-х роках [джерело не вказано 937 днів], проте відразу ж великої популярності він не отримав. Лише наприкінці 1990-х років низка компаній, таких як Sephra і Buffet Enhancements, зацікавилася ширшою реалізацією цього проекту, і вже 2002—2003 роках шоколадний фонтан отримав громадське визнання і велику популярність.
У шоколадному фонтані використовується не звичайний шоколад, що продається в плитках, а спеціальний шоколад з високим вмістом какао-масел. Основна його відмінність у тому, що він плавиться при більш низькій температурі (близько 35 ° С) і має меншу в'язкість. Це необхідно для правильної роботи фонтану, а також для зручності його використання з фруктами та випічкою для створення фондю.
Найбільш популярним і якісним шоколадом для фонтану є «Barry Callebaut», швейцарського виробництва, це найкраще що є сьогодні на ринку шоколаду.[1]
Існує кілька видів шоколадних фонтанів, які відрізняються один від одного висотою (від 30 до 140 см), кількістю ярусів (від 3 до 7) і масою шоколаду, що завантажується в них (від 1 до 15 кг).
Шоколадні фонтани набули великої популярності на корпоративних святах, днях народження, ювілеях, весіллях тощо.
Матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії